Blogissani on kuvia kasveista ja puutarhoista. Vasemmalla reunalla rullaavat blogitekstit, joissa kasvit on nimetty. Kokoan blogarkistoa osin kasvien tunnistusta ajatellen. Oikealla reunalla ja sivun alaosassa on kuvia, joissa lukee Click. Niitä klikkaamalla siirryt toisille sivustoille ja uusiin puutarhamaisemiin.

My blog consists of pictures of various plants and gardens. On the left side of the screen you can roll my texts where the plants are identified. I do this blog concerning identification of plants. On the right side of the screen and down below you can see pictures with click-windows on them. By clicking them you can go to other websights and new garden views.

tiistai 31. toukokuuta 2011

News in Finnish

Hortonomi Norah Thibault esitteli FST5 -haastattelussa
pelargonejakin. Hän oli valinnut saman lajikkeen kuin omani.
Saattaisi olla Pelargonium x hortorum 'Flower Faisy White Splash'?








Lehtitaloilla täällä Suomessa ei ole rahaa. En saanut valokuvaajaa Chelseaa varten. Kuvasin itse. Kun rankka ukkoskuuro tuli, en päässyt suojaan pressitaloon, yritin kyllä. Menin puun alle. Kamerani eivät kastuneet, sillä Chelseassa jaettiin ilmaisia kertakäyttösadetakkeja. Ups, pian olen todella free. Jos, niin minulla on aikaa istuskella Ihanassa Kahvilassa, joka avataan Helsingin Kalasatamassa 1.6. Yrttejä, taidetta ja erinomaista kahvia, kuulin. Pian jonotamme kaikki.

Konttikahvilanpitäjä on Sanni Jouhki. Suunnittelussa on ollut mukana myös designeri Asli Ufacik. Asli auttoi meitä kastelussa, kun kuvasimme kirjaa Puutarhan vihreä vuosi
Katso kirjasta sivu 198 ja katso myös
http://www.facebook.com/pages/Ihana-Kahvila/130517067026801?v=info

maanantai 30. toukokuuta 2011

Garden Lady Norah Thibault

Herään aina aikaisin. Tänään en. Missasin Norah Thibaultin FST5 -haastattelun. Tapasin hänet livenä iltasella. Katson haastattelun Yle Areenalta.

Meillä on yhteisiä suunnitelmia. Molemmilla on aikaa niiden toteuttamiseen. Vihernurkka Gröna Hörnan on sulkenut myymälänsä. Norah ei enää herää aamuviideltä tilaaman kasveja enkä minä kirjoita päivisin ja kipitä töihin taimimyymälään iltaisin. Gröna Hörnan jatkaa edelleen. Norah kouluttaa, suunnittelee ja konsultoi, muun muassa.

Olemme molemmat mieltyneet sanaan tusensköna;olemme myös äitejä, jotka puhuvat perheistään. Vaihdamme pöytää Thibaultien metsäisessä puutarhassa sen mukaan, minne ilta-aurinko paistaa. Sää on kolea vielä, huomenna lämpenee.

Lisa Ekdahl Who knows Vem vet

Olen töissä. Kuunnelkaapa sillä aikaa musiikkia sadepäiville.
Working. Meanwhile you can lisen Lisa Ekdahls music for the rainy days.
 http://www.youtube.com/watch?v=7GDQGAZunEg&feature=related

sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Gardening in the screen FSTV 30.5. 7.45

Hortonom och trädgårdens Wise Lady, som har ett stort hjärta, Norah Thibault, berättar om Blommor på terass & balkong i Min morgon FST5 klockan 7.45
http://svenska.yle.fi/programguide/?g=1&d=20110530

Hortonomi Norah Thibault on puutarhanhoidon sydämellinen Wise Lady. Hän kertoo, mitä kasveja ja kukkasia Terasseille & Parvekkeille. Herätään aikaisin ja katsotaan kaikki Min morgon FST5 klo 7.45 http://www.vihernurkka.com/kurssit.html

Chelsea 2011 Hae-woo-so




Wind will blow

Kirjoitin blogissani, että säästän kuvia puutarhastani medialle. Astuin omaan ansaani. Ajattelen, että puutarhassa on vain yksi hetki. Lahjoitan sen ensisijaisesti lukijoilleni. Huomenna nuput ovat jo avautuneet ja tuuli pyyhkäissyt pois eilisen.

I wrote in my blog, that I will save pictures of my garden to the media. I fell in to my own trap. I suppose there is only one moment in the garden. I will give it to my readers ofcourse. When tomorrow comes, wind will blow, flowers has gone, and there is no yesterday anymore.


So BBC, hurry up. I do show you the road to skandinavian gardens, most beautiful ones. I also will find all finnish gardeners and designers for you, beautiful ones allso. Just look at Eva Wuite, cosmopolitan, garden designer, and marketing lady as well, who has been working in famous finnish brands like Marimekko and Finlandia Vodka.
















Take your time and visit also in finnish most important and cosmopolitan gardening webbsite http://www.cameragardening.com/ . Professional gardenphotos you will find from http://www.studiokiiltomato.fi/
and http://www.ullamaijahanninen.net/ 
Wellcome BBC, we are waiting for you to
skandinavian gardens in Finland



My favorite in Chelsea was A Postcard from Wales
by Kati Crome & Maggie Hughes

Artisan Gardens Gold medal winner,
like Hae-woo-so and her Jihae Hwang


torstai 26. toukokuuta 2011

Kew The Royal Botanical Gardens

Punarinta saapuu muutámia päiviä minun jälkeeni. Rankka lento. Lontoossa on ollut kuiva aurinkoinen kevät. Se näkyy kasveissa. Kasvitieteellisessäkin on kulottunutta, ruusuissa runsaasti kirvoja. Välimeren kasvit pitävät tästä. Kuvissa alhaalla Palm House, Rosa Tuscany 'Suberb', Prunus, Lavandula, Olea Europaea. Kerron lisää, kun olen kotona ja töissä.











keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Puutarhan vihreä vuosi The Green Year of the Garden

Olen samaa mieltä kuin David Sexton Evening Standardissa eilen. Multaista täytyy olla ennenkuin syntyy puutarha. Hän pohtii aihetta artikkelissaan laajemminkin kuin tässä alhaalla olevassa lainauksessani. Minä olen pohtinut asiaa kokonaisen kirjan verran. Mutta nyt Kew Gardeniin. Ei lippua Chelseaan vielä, yksi lippu on ja se on tänne:

Chelsea 2011 comments

I found it all, the soil, the sun and the rain. It was thundering every now and then. Sun shined behind clouds and sometimes the sky was clear.  Light was absolutely fabulous after rain. Weather was rather windy. Plants bend when it was blowing on and because of heavy raintrops. I get good connection with the soil also. I was sitting on it when I took fotos. Learned this from professionals. 
stinapyrro tuesday 14 June

These Chelsea gardens are defying nature's way
''Looked at one way, this is the climax of the gardening year. Looked at another way, though, it's almost the antithesis of what gardening is about. For if gardening is about understanding the soil, adapting to the terrain and working with the seasons, the Chelsea Flower Show defies it.''

David Sexton
London Evening Standard tuesday 24 may

Buckingham Palace

Kuljimme eilen reittiä Buckingham Palace-St James's Garden-Covent Garden-China Town-Piccadilly Circus-Soho-Mayfair. Kuvaan Buckinghamin edessä bobbyt, poliisit ja median, joka kuvaa. Paikka oli Obaman ansiosta maailman turvallisin. Luulenpa, että kaikki paikalla olijat tallennettiin kameralle ja tunnistettiin.

Helikopterit hyrisivät taivaalla. Sukelsimme St James's Parkiin kevyen kesäisissä tunnelmissa. Kuuntelimme kunnianlaukauksia kansituoleissa puistossa, jonka ruoho oli kuivaa ja kulottunutta; Tuulinen aurinkoinen päivä. Kuvia on noin 450. Osa niistä on erittäinkin kuvaavia tosiaan. Oivallinen repparitarina, poliisiin ja median työpäivästä ja maailmasta, joka paikalla oli. Tällaista huutokauppaan suomalaisille lehdille tässä. Kirjoitin jo siellä. Taisin olla viimeisin, joka ohjattiin pois palatsin portilta.










Dianthus barbatus harjaneilikka
 St James Park London



















tiistai 24. toukokuuta 2011

vaarallista elämää dangerous living

Kuuntelen aamu-uutisia. Myös Barack ja Michelle Obama ovat Lontoossa. Hetken päästä ihan lähellä. Ovat juuri nyt matkalla Buckinham Palaceen. Uutistoimittajat hihittelevät, kun yksi ensimmäisistä tapahtuman limusiineista ei pääse kynnyksen yli. Jää kiinni sisääntulotien korotukseen. Nyt lähden aamiaiselle pohtimaan, pitäisikö vilkaista palatsia ja kannattaako tänään pestä tukka.

Älkää kertoko äidille, että Obamat ovat täällä. Hän huolestuu. Kukkanäyttely, jossa on massoittain ihmisiä, olisi oiva kohde kaikenlaiselle. Tänään on kaupunkipäivä, huomenna Kew Garden ja vasta torstaina sitten lipunmetsästystä näyttelyyn. Kysyn Michelleltä, voisiko hän auttaa tässä, jos hänet tapaan.

sunnuntai 22. toukokuuta 2011

punarinta ja vuohenputki

Unohduin puutarhaan koko päiväksi. Piti pyykätä ja pakata huomista matkaa ajatellen. Ajattelin vain, mutta en pakannut. Ymmärsin ensimmäistä kertaa vuohenputkien tarkoituksen. Tietysti niitä on, jotta kaksi kesää puutarhassani asustanut punarinta voi helposti poimia matoja kuohkeasta mullasta. Syövätkö ne matoja?

Kitken ahkerasti, sillä olen saanut monta haastattelupyyntöä ja suostunut. Seuraava työvaihe olisi ehkä imurointi. Säästän vähän puutarhastani medialle enkä laita vielä yleiskuvia siitä omaan blogiini. Anna, Maalaisunelma ja saattaapa myös Ylekin olla tänne tulossa. Olisi ollut kätevintä kutsua kaikki samana päivänä. Nyt siis kitken koko kesän punarinnan iloksi.

Muistakaa haastatella myös Puutarhan vihreä vuosi kirjan valokuvaajaa Hanna Marttista. Hän on puutarhuri myös ja saa varmasti lainata kuvauksiin puutarhoja, joita on kirjassamme. Hanna viihtyy ja on omillaan puistoissa ja kaupunkipuutarhoissa. Niitäkin Helsingissä on.

Oxalis acetosella käenkaali


Lisää kuvateksti





















Tänään tuntuu, että olen onnistunut elämässä. Löysin runsaasti kukkivia ketunleipäkasvustoja takapihaltani, josta olen kitkenyt vuohenputkia parikymmentä vuotta. Voisin syödä tämän ketunleivän ja lapsena niitä söinkin.

Lähden huomenna Lontooseen. Matkakohteina on Kew Garden ja Chelsea Flower Show. Saatan joutua seisoskelemaan kukkanäyttelyn portilla, sillä minulla ei ole lippua, matkakaverilla on. Myös tulivuoren purkaus Islannissa saattaa hankaloittaa matkustamistani. Kun olin lähdössä puutarhamatkalle Japaniin, tuli maanjäristys. Nyt tulivuori purkautuu. Kunnioitan luonnonvoimia, mutta mieluusti tälle matkalle lähtisin. Hmm.

Lähtisin, vaikka veneellä kasvien vuoksi.

lauantai 21. toukokuuta 2011

Pekka Streng Perhonen

Työt on tältä päivältä tehty. Lähden puutarhuroimaan. Jos joudutte olemaan sisällä, kuunnelkaapa tätä
http://www.youtube.com/watch?v=eUcclNSGfJo&feature=related

Hesarissa

Löydät Hesarin arvostelun Puutarhan vihreä vuosi -tietokirjasta alla olevasta linkistä. Sen on kirjoittanut Mari Mörö. Kirja on saanut näkyvyyttä. Lainaanpa ystävääni ja sanon, että tämä on ''Enemmän kuin sata jänistä''

http://www.hs.fi/kirjat/artikkeli/P%C3%A4tevi%C3%A4+perusneuvoja+puutarhan+perustajalle/HA20110515SI1FA03p7m

Sekaisin saaristosta

Vierailin länsisaaristossa. Kunnostin keittiötarhaa. Toin mausteyrttejä ja vein mukanani saaresta narsisseja, joiden kantaäidit on istututettu sinne 30-luvulla. Niitä kasvaa villiintyneinä ja paljon. Sydämeen sattui hetkellä, jolloin kaivoin mullasta ylös kasvupaikalleen sopeutuneita sipulituppaita; Nuppuisina ja kasvukauden herkimpinä hetkinä.

Kitkin rikkakasveja ja säntäilin saaressa, jotta näkisin kevään kaikki nuput ja versot. Huokaus. Lähettäkää minulle rahaa, niin kirjoitan seuraavan kirjani tästä huikeasta saaresta, sen rakennusten ja kasvillisuuden historiasta. Hymiö.



Lisää keittiötarhasta uudessa blogissani Työssä puutarhassa //blogit.yhteishyva.fi/tyossa_puutarhassa/.
Siinä työskentelen ja annan ohjeita muillekin. Tämä omani on kuin postimerkkien keräilyä, tallennan lähinnä kasvien kuvia ja lajinimiä. Kirjoitan vähän. Nyt halusin jakaa saaristokokemukseni toisin.
Oli se vaan niin ihanaa!

Narcissus sp. Voisi olla runoilijannarsissi

Rosa sp.



Bergenia sp. vuorenkilpi



Ribes rubrum lännenpunaherukka



Acer platanoides metsävaahtera



tiistai 17. toukokuuta 2011

Viola 'Överby'

Ostin orvokkeja. Taimet ovat vahvoja ja hurmaavia.
Puutarhuriystäväni  Anne Huiskulan tukusta kertoi,
 että taimet on kasvatettu puutarhakoulussa Överbyssä.
http://www.axxell.fi/sv/enheter/axxell-oeverby.html

maanantai 16. toukokuuta 2011

Sain sähköpostia Trädgårdsnytt -lehdestä, jota julkaisee Svenska Trädgårdsförbundet rf. Tässä tämä ihana viesti ja lainaus myös lukijoilleni:

"Arvostelu kirjastanne Puutarhan vihreä vuosi julkaistiin huhtikuun numerossamme. Tässä sinulle teksti, jonka kirjoittivat Brita ja Rainer Svartström. Heillä on lehtemme jokaisessa numerossa aukeama kirja-arvosteluja."

Till nytta och nöje

"Man blir alltid glad när det kommer ut en ny bra trädgårdsbok skriven för våra förhållanden. Så har nu skett då Stina Pyrrö och Hanna Marttinen har kommit ut med sin bok om trädgårdens gröna år. Boken är inspirerande och trevligt skriven och har dessutom mängder av vackra bilder som gör läsandet och bläddrandet ännu mera njutbart. Det märks på den fräscha stilen och layouten att både skribenten och fotografen är relativt unga.

Boken innehåller i det närmaste allt det grundläggande man bör beakta då man anlägger en trädgård. Som exempel kan man nämna det synnerligen informativa kapitlet ”Kasvin paikka” där författarinnan i avsnittet ”Kasvit kartalla” tar upp hur det förändrade klimatet i vårt land har påverkat dels klimatzonerna och dels valet av växter. I samma kapitel behandlas även plantering i olika slags miljöer, stenparti, woodgarden och så vidare med anslutna växtlistor på lämpliga växter. Eller de bra och handfasta råden i kapitlet ”Kevät” för sådd, skolning och utplantering av växter.

Man noterar med glädje att bildtexterna innehåller både de vetenskapliga och de finska namnen på växterna. Vill manveta de motsvarande svenska namnen kan man slå upp dem i växtlistan i slutet av boken, även det positivt. De bildtexter som finns direkt på bilderna kan i några falla vara något svårlästa."

Terveisin
Nina Holmlund
Svenska Trädgårdsförbundet rf
Trädgårdsnytt

sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Blooming May 15th


Helleborus purpurascens punajouluruusu
 ja Cimicifuga racemosan tähkäkimikin versoja

Fritillaria meleagris 'Alba' kirjopikarililja




Prunus nipponica 'Ruby' pensaskirsikka

tiistai 10. toukokuuta 2011